Jednoduchý recept na domáce kešu maslo

Kešu maslo je nielen lahodnou pochúťkou, ale aj bohatým zdrojom výživných látok. Ak hľadáte zdravú alternatívu k bežným nátierkam, domáce kešu maslo je tou správnou voľbou. Vyrobené zo 100% prírodných surovín, bez pridaných konzervačných látok, je ideálne pre každého, kto chce mať pod kontrolou, čo konzumuje.

Prečo si vybrať kešu krém?

Kešu maslo je bohaté na bielkoviny, vitamíny a zdravé tuky. Podporuje zdravie srdca, kostí a nervového systému, a poskytuje dlhodobú energiu. Jeho jemná a krémová konzistencia a bohatá chuť ho robia ideálnym doplnkom do rôznych jedál.

domace-kesu-maslo-krem-recept

Recept na domáce kešu maslo

Ingrediencie:

  • 2 šálky kešu orechov (nepražené a nesolené)
  • Soľ podľa chuti (voliteľné)
  • 1-2 lyžice rastlinného oleja (napríklad kokosový olej, voliteľné)

Postup:

  1. Príprava orechov: Ak chcete zvýrazniť chuť, jemne opražte kešu orechy. Predhrejte rúru na 180 °C a rozložte orechy na plech. Pečte 10-15 minút, kým sú jemne zlatisté, potom ich nechajte vychladnúť.
  2. Mixovanie: Vložte kešu orechy do výkonného mixéra alebo kuchynského robota. Mixujte na vysokom výkone. Najprv sa orechy rozpadnú na prášok, potom začnú tvoriť pastu. Tento proces trvá 5-10 minút. Počas mixovania zastavte stroj a zoškrabte orechy zo stien, aby sa rovnomerne spracovali.
  3. Pridanie oleja a soli: Ak je maslo príliš husté, pridajte 1-2 lyžice oleja podľa vášho výberu, aby bolo krémovejšie. Pridajte soľ podľa chuti a opäť krátko mixujte.
  4. Skladovanie: Hotové domáce kešu maslo preložte do uzatvárateľnej nádoby a skladujte v chladničke. Vydrží niekoľko týždňov.

Tipy na vylepšenie:

  • Príchute: Pre rôzne variácie môžete pridať med, škoricu, vanilkový extrakt alebo kakao.
  • Použitie: Kešu maslo môžete použiť ako nátierku na pečivo, do smoothie, ako základ do omáčok alebo pri pečení koláčov a sušienok.

Nemáte čas na prípravu?

Ak sa vám nechce tráviť čas prípravou domáceho kešu masla, nezúfajte! U nás nájdete aj už hotové Kešu maslo z pražených kešu orechov od značky Wita.

.
.
.

Rôzne spôsoby využitia domáceho kešu masla

Kešu maslo je neuveriteľne všestranné a môže byť použité v mnohých jedlách a nápojoch. Jeho jemná, krémová konzistencia a bohatá oriešková chuť z neho robia ideálnu prísadu do sladkých aj slaných pokrmov. Tu sú niektoré z najlepších spôsobov, ako využiť domáce kešu maslo:

💛 Nátierka na pečivo

Kešu maslo je perfektné na natieranie na chlieb, toasty, bagety či krekry. Pridajte med, džem alebo čerstvé, či lyofilizované ovocie pre lahodné a výživné raňajky alebo občerstvenie.

 

 

💛 Smoothie

Pridajte lyžicu kešu masla do svojho obľúbeného smoothie. Dodá mu krémovú textúru a zvýši obsah bielkovín a zdravých tukov, čím vás udrží sýtych dlhšie.

💛 Pečenie a dezerty

Kešu maslo môžete použiť v rôznych receptoch na pečenie, ako sú koláče, sušienky, muffiny alebo energetické tyčinky. Nahrádza časť masla alebo oleja a dodáva jemnú orieškovú chuť.

💛 Omáčky a dipy

Zmiešajte kešu maslo s jogurtom, cesnakom a bylinkami pre chutný a zdravý dip. Môžete ho tiež pridať do kari, omáčok na cestoviny alebo šalátových dresingov pre krémovú textúru a bohatú chuť.

💛 Raňajkové misky

Pridajte lyžicu kešu masla do svojej ovsené kaše, jogurtu alebo acai misky. Získate tak extra dávku bielkovín a zdravých tukov, ktoré vás udržia plnými energie po celý deň.

💛 Energetické guľky

Zmiešajte kešu maslo s ovsenými vločkami, medom, sušeným ovocím a kokosom a vytvorte si domáce energetické guľky. Sú ideálnym rýchlym občerstvením alebo predtréningovým jedlom.

💛 Polievky

Kešu maslo môžete pridať aj do krémových polievok, ako je napríklad tekvicová alebo mrkvová polievka. Dodá im hladkú textúru a zvýši nutričnú hodnotu.

💛 Plnky a náplne

Použite kešu maslo ako základ pre rôzne plnky do palaciniek, koláčov alebo croissantov. Môžete ho zmiešať s kakaom, medom alebo kokosovým cukrom pre sladkú a chutnú náplň.

💛 Granola

Pridajte kešu maslo do domácej granoly pred pečením. Dodá jej bohatú chuť a zlepší konzistenciu.

💛 Marinády

Zmiešajte kešu maslo s olivovým olejom, sójovou omáčkou, medom a cesnakom na výbornú marinádu na mäso alebo tofu. Marináda dodá pokrmu lahodnú a jemnú orieškovú príchuť.

🩷 Vegan alternatíva

Kešu maslo môže byť použité ako náhrada za mliečne produkty v rôznych vegan receptoch, napríklad pri príprave syrových náhrad, krémových omáčok alebo dezertov.

🩷 Pre deti

Vďaka svojej jemnej chuti a krémovej konzistencii je kešu maslo obľúbené aj u detí. Môžete ho použiť ako zdravú nátierku na sendviče, prípadne ho pridať do ovocných pyré alebo domácich müsli tyčiniek.

Kešu maslo je vynikajúcim doplnkom zdravej stravy, či už si ho pripravíte doma, alebo si ho kúpite hotové. Jeho výživové hodnoty a lahodná chuť z neho robia skvelú voľbu pre každého, kto chce obohatiť svoj jedálniček. Vyskúšajte náš recept na domáce kešu maslo alebo si zakúpte už hotový produkt a doprajte si tento zdravý a chutný krém kedykoľvek naň budete mať chuť!